Columns

Matthijs Kaaks

Gasbeving

Stel dat u morgen wakker wordt als eigenaar van een jaren dertig erkerwoning in het Groningse Siddeburen. En u bent een weduwe met een jaarinkomen van net boven de 26.000 euro. Er zitten wat scheuren in de buitenmuur na de laatste gasbeving in 2016 en het huis staat al enige tijd te koop omdat u dichter bij de kleinkinderen wilt wonen. De kans dat er snel een koper komt, is klein.

Maar er is hoop. Op 2 september 2015 heeft de Rechtbank Assen bepaald dat woningbezitters recht hebben op compensatie van de waardevermindering van hun huis als dit in de buurt van het epicentrum van de gasbevingen is gelegen. De NAM dient hen schadeloos te stellen.

Dat geld kunt u goed gebruiken, en daarom gaat u voor het eerst van uw leven op zoek naar een advocaat.

Bij het Juridisch Loket krijgt u te horen dat u geen recht heeft op gefinancierde rechtsbijstand. Helaas. En als u hoort wat advocaten per uur kosten, schrikt u. U dacht dat het dagtarieven waren.

Nu las u als goed geïnformeerde burger toevallig het laatste Advocatenblad. Ver weg in Amsterdam zijn enkele chique advocatenkantoren waar ze graag pro bono zaken willen doen. Daar worden ze als advocaat namelijk gelukkiger van, stond in het artikel. Maar als u informeert, blijkt de drempel toch wat te hoog. ‘Bent u een ngo?’ vraagt de vriendelijke pro bono meneer. Nee, dat bent u niet. Ook geen project van de VN, geen charitatieve instelling die een proefproces wil; u bent gewoon een weduwe met een vordering. ‘Dan kunnen we u niet helpen, zo zijn de regels van onze internationale pro bono commissie nu eenmaal.’

In arren moede gaat u naar mr. Rob Geene, de deken van Noord-Nederland. U legt uw probleem voor. ‘Een advocaat kan ik niet betalen,’ zegt u, ‘maar ik heb wel een vordering.’ Wat doet de deken denkt u? De orde van advocaten trekt zich het lot van kleine particuliere rechtzoekers vast en zeker aan. De deken kent bovendien het initiatief van De Haan advocaten. Dit Groningse kantoor richtte Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen op. Tegen inleg van 100 euro procedeert De Haan voor individuele gedupeerden op no cure, no pay-basis. Zal hij u verwijzen en zorgen dat ze bij De Haan zorgvuldig werk afleveren?

Nee, dat doet hij niet. Integendeel. De deken dient een tuchtklacht in tegen De Haan want de succesfee van tien procent is volgens hem in strijd met de gedragsregels. Ordnung muss sein!

Daar zal de NAM vast blij mee zijn. Want als alle modale Groningers zo makkelijk gaan procederen, moet er straks meer gas gewonnen worden om de rekening van De Brauw te kunnen betalen.

Matthijs Kaaks

Deze column is verschenen in het Advocatenblad van januari 2017. De hele editie is hier te lezen.

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!