Recensies

ICC

Boek: ICC spil in Amerikaanse thriller

De Amerikaanse auteur Scott Turow, met meer dan dertig miljoen verkochte boeken ook wel de grootmeester van de legal thriller genoemd, kwam naar Nederland voor een nieuw verhaal over het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het resultaat is Getuigenverklaring (2017, Uitgeverij Prometheus), vertaling van het oorspronkelijke Testimony.

Door Sylvia Kuijsten

In dit rechtbankdrama wordt advocaat Bill ten Boom gevraagd om in Bosnië de verdwijning van honderden vluchtelingen uit Kosovo te onderzoeken. Dubbele agenda’s, verleidingen, intriges en politieke spelletjes maken het lastig om de waarheid boven tafel te krijgen. Voor zijn onderzoek reist hij de wereld over en belandt in de kringen van Servische paramilitairen, beroepscriminelen en de Amerikaanse overheid.

Uiteindelijk eindigt het verhaal waar het begon: de rechtszaal van het Haagse Internationaal Strafhof. Een intrigerend en meeslepend verhaal dat goed de dilemma’s en inspanningen van de advocaat in beeld brengt. Klein minpunt: het boek komt door de lange proloog wat moeizaam op gang.

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!