Nieuws

rechtsbijstand

Verenigingen schorten overleg rechtsbijstand met Dekker op

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) hebben geen vertrouwen meer in de gesprekken met minister Dekker van Rechtsbescherming over de gesubsidieerde rechtsbijstand. 

‘Een zoveelste rapport met voorstellen dreigt de rechtsbescherming aan de onderkant van de samenleving nog verder te ontmantelen,’ aldus de VSAN in een persbericht. De NVJSA besloot dinsdagmiddag uit het overleg over de gefinancierde rechtsbijstand te stappen. ‘Tijdens de verdiepingssessie bleek dat vooral plannen die al eerder en veelvuldig zijn besproken werden herhaald. Bovendien blijft de minister vasthouden aan het standpunt dat er geen geld bijkomt.’

Minister Dekker wil een hervorming van het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand, maar is niet van plan hier extra geld in te steken. Volgens de VSAN richt hij zich daarmee ten onrechte enkel op de lange termijn. ‘Hij vergeet iets te doen aan het acute probleem: het jarenlange achterstallige onderhoud van het stelsel,’ stelt de VSAN in een persbericht. ‘Het systeem stort in, steeds meer gepassioneerde advocaten stoppen met het verlenen van gefinancierde rechtsbijstand.’

Petitie

De VSAN, waarbij zo’n zeshonderd advocaten zijn aangesloten, doet nu een oproep om de rechtshulp te redden. Dinsdagmiddag wordt een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer met een duidelijke boodschap: ‘Over een paar jaar is het te laat om de schade te repareren.’

De NVJSA stelt  bereid te blijven om mee te praten over een hervorming van het stelsel, ‘maar dan moet wel het uitgangspunt losgelaten worden dat er geen geld bijkomt.’ ‘Op deze weg doorgaan doet geen recht aan de realiteit en aan de vele onderzoeken en voorstellen die al gedaan zijn.’

De Nederlandse Orde van Advocaten zegt de beslissing van de VSAN en de NVJSA te steunen. Vertegenwoordigers van de NOvA verlieten dinsdag samen met de NVJSA het overleg. Niettemin blijft de NOvA vooralsnog met het departement in gesprek.

Protest

Op 1 februari jongstleden protesteerden enkele honderden advocaten al voor het gebouw van de Tweede Kamer voor extra geld voor de sociale advocatuur. De discussie loopt al jaren, maar kreeg vorig najaar een nieuwe dynamiek met het rapport van de commissie-Van der Meer.

In de Tweede Kamer zijn inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan minister Dekker over de breuk met VSAN en NVSJA.

Dit bericht is geactualiseerd op woensdag 16 mei, 16:00 uur

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!