Artikelen

Het huis van de toekomst; vier scenario’s voor de rechtspraak

26 mei 2017

Je kunt het een modeverschijnsel noemen: de toekomst duiden aan de hand van vier mogelijke scenario’s. In het beste geval is het een educated guess. De toekomst voorspellen blijft lastig voor stervelingen. Gelukkig zijn we nogal kort van memorie: als de toekomst het heden is geworden, zijn we doorgaans vergeten wat er in het verleden […]

Lees meer

Nieuw bloed; de Algemene Raad

26 mei 2017

Het bestuur van de Nederlandse orde van advocaten – de algemene raad – krijgt nieuw bloed toegediend. Twee van de zes leden vertrekken, drie nieuwe leden arriveren. Een korte introductie van de nieuwkomers.

Lees meer

Brexit-Court of Brexit-Kamer?

26 mei 2017

Komt er een apart Brexit-Court zolang de EU met Groot-Brittannië onderhandelt? De Britten willen zo snel mogelijk af van het Hof van Justitie in Luxemburg, maar dat zal zijn rechtsmacht niet zomaar opgeven.

Lees meer

Een goede advocaat is ook ethicus

24 mei 2017

Direct na de arrestatie van PKK-leider Abdullah Öcalan diende zijn raadsvrouw Britta Böhler een verzoek in voor een voorlopige voorziening bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens de Britse collega’s met wie ze de zaak deed, was dit een kansloze exercitie aangezien de jurisprudentie ontbrak om een dergelijk verzoek te onderbouwen. […]

Lees meer

Leren van de mixed zone

25 april 2017

Griph is anders dan andere advocatenkantoren. Het is een coöperatie, met leden en een bestuur. Oprichter Jaap Stikkelbroeck en zijn collega’s hebben elkaar gevonden in deze nieuwe samenwerkingsvorm.

Lees meer

Aantal tuchtzaken duikt onder de 1000

25 april 2017

Zowel de raden van discipline als de lokale dekens hebben hun jaarverslag over 2016 gepubliceerd. De balans: zowel het aantal klachten als het aantal tuchtzaken tegen advocaten daalt.

Lees meer

Paralegals in verhoorbijstand

28 maart 2017

Advocaat en hoogleraar Verdediging in strafzaken Dian Brouwer ziet ruimte in het toelaten van paralegals tijdens de verhoorbijstand. Maar dan moeten zij, net als advocaten onder wier verantwoordelijkheid die paralegals naar het politiebureau worden gestuurd, beter worden opgeleid één geaccrediteerd. Brouwer bepleit een aparte piketbalie, naast de al bestaande cassatiebalie.

Lees meer

1 2 3