Recensies

Tokyo Trial

Film: Tokyo Trial

4 januari 2018

Tokyo Trial is een historisch drama dat geen drommen mensen zal trekken. Filmliefhebbers met een voorliefde voor (internationaal) strafrecht mogen hem echter niet missen.

Lees meer

ICC

Boek: ICC spil in Amerikaanse thriller

3 januari 2018

De Amerikaanse auteur Scott Turow, met meer dan dertig miljoen verkochte boeken ook wel de grootmeester van de legal thriller genoemd, kwam naar Nederland voor een nieuw verhaal over het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het resultaat is Getuigenverklaring (2017, Uitgeverij Prometheus), vertaling van het oorspronkelijke Testimony.

Lees meer

De groenteboer uit Den Haag

Boek: De groenteboer uit Den Haag

2 januari 2018

Hij was in het verleden partner bij twee Zuidas-kantoren, maar kon de ‘heersende zucht naar macht en geld’ niet meer aan. Tegenwoordig runt oud-notaris Hubert‑Jan van Boxel een juridisch adviesbureau. Over zijn ervaringen in de Amsterdamse advocatuur schreef hij De groenteboer uit Den Haag (2017, BoekenGilde). Door Sylvia Kuijsten Hoewel voorzien van fictieve namen, werd […]

Lees meer

KLM-huisjes

Boek: Alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes

27 november 2017

Op 7 oktober 2017 werd nummer 98 onthuld: de KLM-huisjes leidden in het verleden niet alleen tot verschillende rechtszaken. Er woonden ook verschillende juristen en advocaten in de huizen die ter inspiratie dienden voor de miniatuurgevels. Door Sylvia Kuijsten Zo was advocaat en procureurhouder mr. L.M.A. Tripels sinds 1947 eigenaar van Leidsegracht 10 in Amsterdam […]

Lees meer

Dagboek van een getuige

Boek: Dagboek van een getuige

24 november 2017

Na Judas brengt Astrid Holleeder een tweede boek op de markt: in Dagboek van een getuige (2017, Lebowski Publishers) geeft ze een inkijk in het leven van een (beschermde) getuige. Holleeder beschrijft in het boek hoe haar leven verandert als ze gedwongen moet onderduiken in aanloop naar het proces van broer Willem. Het verhaal legt […]

Lees meer

Hacktische Tijden

Boek: Hacktische Tijden (De Rechter)

23 november 2017

Met Hacktische Tijden (2017, Jessecartoons) is stripserie De Rechter van Jesse van Muylwijck toe aan een twintigste editie. Nog steeds weten de olijke man met de witte snor en zijn collega’s de spijker op de kop te tikken.

Lees meer

Burgerlijk Wetboek

Boek: Vijftig weeffouten in het Burgerlijk Wetboek

22 november 2017

Het Burgerlijk Wetboek is al vijfentwintig jaar de bakermat van het Nederlandse burgerlijke recht. Of rechtenstudenten en juristen daar blij mee zijn, is weleens de vraag: niet alle wetsartikelen zijn even makkelijk uit te leggen.

Lees meer

beeld

Boek: beeld vanuit de rechtszaal

7 november 2017

Welk beeld geeft Hollywood van het rechtssysteem? Hoe verandert het mogen tonen van beelden in de rechtszaal het procesrecht? En wat is in algemene zin de functie van beelden bij juridische communicatie?

Lees meer

vertrouwen

Boek: Goed van vertrouwen

6 november 2017

In een oogwenk bepalen we of we een ander mogen. In hetzelfde tijdsbestek schatten we in of iemand te vertrouwen is. Intuïtie blijkt echter vaak een slechte raadgever.

Lees meer

1 2 3