Lawyers 4 Lawyers

Griekse activiste zelf onder vuur

25 april 2017

De Griekse mensenrechtenadvocate Electra Koutra maakt zich sterk voor de humane opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen die in haar land zijn gestrand. Door haar gepassioneerde optreden botst ze regelmatig met de autoriteiten. ‘Ze zien mij inmiddels als een plaag.’

Lees meer

‘Turkije zit juridisch op slot’

27 maart 2017

De Turkse advocate Ayse Bingol is één van de advocaten in het slepende proces tegen 46 collega’s die van betrokkenheid bij terrorisme worden verdacht. Ze werkt nu vanuit het buitenland aan de zaak. Het is vrijwel onmogelijk om je beroep in Turkije nog fatsoenlijk uit te oefenen, zegt zij.

Lees meer

Burundese advocaten geschrapt

3 maart 2017

Vier Burundese advocaten werden geschrapt nadat ze meeschreven aan een VNrapport over martelpraktijken van de huidige Burundese president Pierre Nkurunziza. Hoofdaanklager Fatou Bensouda van het International Criminal Court startte vorig jaar ook al een onderzoek naar ernstige mensenrechtenschendingen rond de herverkiezing van de president. Burundi trok zich daarop terug uit het ICC.

Lees meer

L4L: Chinese advocaten worden gecontroleerd en bedreigd

7 februari 2017

Chinese advocaten zijn verplicht binnen hun kantoor een ‘orgaan’ van de Communistische Partij aan te stellen om een partijvriendelijke koers te bewaken. Advocaten als Jiang Tianyong, die mensenrechtenschendingen aankaarten, kunnen zomaar maandenlang ‘verdwijnen’. Op de Dag van de Bedreigde Advocaat 2017 werd aandacht gevraagd voor hun situatie.

Lees meer