Tuchtrecht

‘No Surrender’ advocaat moest coûte que coûte geschorst

29 maart 2017

Het kostte enig gegoogel met artikel 60ab en 60b Advocatenwet, maar de deken heeft zijn doel bereikt: de advocaat van de oprichter van ‘No Surrender’, verdacht van het beïnvloeden van getuigen en het overtreden van Opiumwet en Wwft, mag ook als hij vrijkomt niet aan de slag als advocaat.

Lees meer

Praten met de pers

21 maart 2017

Wat doe je als een journalist vlak voor zijn deadline belt met vragen over een cliënt die in hechtenis zit? Mr. X besloot zonder toestemming van de cliënt het nodige te zeggen, en de tuchtrechter gaf hem – in dit geval – volkomen gelijk.

Lees meer

Voor het karretje van pa

15 maart 2017

Als je optreedt voor een cliënt van dertien jaar, kun je niet om de ouders heen. Ook al zijn ze misschien de wederpartij.

Lees meer

‘Als ware hij haar patroon’

8 maart 2017

Kun je als advocaat blijven werken als de Orde je aan het einde van de stage geen stageverklaring wil geven? Nee, dan haalt de Orde je van het tableau. Maar als je in beroep gaat en de bestuursrechter het schrappingsbesluit tijdelijk schorst, wordt het onoverzichtelijk. Van het Hof mag mr. X in afwachting van een […]

Lees meer

Advocaat voor 26 weken geschorst

7 maart 2017

Een advocaat is voor 26 weken, waarvan 13 weken voorwaardelijk, geschorst door de Amsterdamse Raad van Discipline voor het declareren van bedragen op basis van een resultaatgerelateerde beloningsafspraak zonder instemming van zijn cliënt. Ook ontbreken urenspecificaties en rommelde de advocaat met derdengelden.

Lees meer

Bij geruchte vernomen

2 maart 2017

Je kunt je als advocaat een hoop veroorloven in de omgang met de wederpartij. Maar wat niet mag is: a. onnodig grieven, b. liegen, c. zonder redelijk doel de belangen van de wederpartij onnodig schaden. De klager mikte op a en b – en miste. Toen schoot de raad van discipline de bal zelf maar […]

Lees meer

Geschrapt om negeren provisieverbod

15 februari 2017

Mr. X werkte graag samen met niet-advocaten. Hij bediende ze door hun stukken bij de rechtbank in te dienen. Hij betaalde ze, en het had er alle schijn van dat dat was voor de zaken die ze binnenbrachten. Zelf je zaken doen, mr. X en vergeet het provisieverbod niet.

Lees meer

Advocaat voor twee maanden geschorst

13 februari 2017

Het Hof van Discipline in Den Haag heeft een advocaat voor twee maanden geschorst. De advocaat heeft tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld, omdat hij in een procedure tegen de Belastingdienst bepaalde bankafschriften niet had ingebracht ondanks het uitdrukkelijk verzoek van cliënt.

Lees meer

Veertig maanden cel voor Haagse oud-advocaat

9 februari 2017

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag een 57-jarige Haagse oud-advocaat veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden. De vrouw had zich van 2008 tot 2012 schuldig gemaakt aan oplichting van cliënten.

Lees meer

1 2 3 16