Tuchtrecht

Gelukkig gescheiden

26 april 2017

Je hebt als advocaat veel vrijheid om de belangen van je cliënt te behartigen. Ook hoef je niet continu te wegen of het voordeel dat je voor je cliënt wil bereiken wel opweegt tegen het nadeel dat de wederpartij van jouw handelen ondervindt.

Lees meer

Flinke tik voor niet nakomen schikking

18 april 2017

Pacta sunt servanda, oftewel afspraken moet je nakomen: ongeveer les één van de rechtenstudie. Die gouden regel zit ook ingebakken in de kernwaarde integriteit. Mr. X zag dat niet in en kreeg een forse tik.

Lees meer

Heuvelmans en de hengel van het OM

12 april 2017

Wanneer mag een advocaat in een tuchtrechtelijke procedure zwijgen? Die vraag was cruciaal in de tuchtzaak tegen Marcel Heuvelmans, die door het OM wordt verdacht van getuigenbeïnvloeding.

Lees meer

Advocaat geschrapt van tableau

3 april 2017

Een advocaat is door de raad van discipline in het ressort Arnhem-Leeuwarden van het tableau geschrapt, omdat hij stelselmatig niet voldeed aan verzoeken van de deken om gevraagde informatie te verstrekken.

Lees meer

‘No Surrender’ advocaat moest coûte que coûte geschorst

29 maart 2017

Het kostte enig gegoochel met artikel 60ab en 60b Advocatenwet, maar de deken heeft zijn doel bereikt: de advocaat van de oprichter van ‘No Surrender’, verdacht van het beïnvloeden van getuigen en het overtreden van Opiumwet en Wwft, mag ook als hij vrijkomt niet aan de slag als advocaat.

Lees meer

Praten met de pers

21 maart 2017

Wat doe je als een journalist vlak voor zijn deadline belt met vragen over een cliënt die in hechtenis zit? Mr. X besloot zonder toestemming van de cliënt het nodige te zeggen, en de tuchtrechter gaf hem – in dit geval – volkomen gelijk.

Lees meer

Voor het karretje van pa

15 maart 2017

Als je optreedt voor een cliënt van dertien jaar, kun je niet om de ouders heen. Ook al zijn ze misschien de wederpartij.

Lees meer

‘Als ware hij haar patroon’

8 maart 2017

Kun je als advocaat blijven werken als de Orde je aan het einde van de stage geen stageverklaring wil geven? Nee, dan haalt de Orde je van het tableau. Maar als je in beroep gaat en de bestuursrechter het schrappingsbesluit tijdelijk schorst, wordt het onoverzichtelijk. Van het Hof mag mr. X in afwachting van een […]

Lees meer

1 2 3 17