Nieuws

Nederlandse rechters

‘Wees transparanter over de positie van de griffier’

22 september 2017

Een griffier doet meer dan alleen notuleren tijdens de zitting. Betrokkenheid van deze juridisch medewerkers kan de rechterlijke besluitvorming beïnvloeden. Daarom is meer transparantie over de positie van de griffier gewenst. Dat concludeert rechtssocioloog Nina Holvast in haar promotie-onderzoek, waarmee ze op 22 september aan de Universiteit van Amsterdam promoveert.

Lees meer

discriminatie

Kort geding over dekentoezicht: vordering afgewezen

21 september 2017

Opvragen van correspondentie tussen advocaat en cliënt door de deken levert geen misbruik van bevoegdheid op. Dat oordeelt de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zwolle in een kort geding aangespannen tegen de Overijsselse deken Carl Luttikhuis. Voor het eerst werd het dekentoezicht in kort geding beoordeeld.

Lees meer

turkije

VSAN protesteert tegen arrestatie Turkse advocaten

21 september 2017

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland heeft haar leden opgeroepen donderdag in Den Haag te protesteren tegen de recente arrestatie van zestien mensenrechtenadvocaten in Turkije. De VSAN-leden is gevraagd aan het eind van de middag in toga te verschijnen bij de Turkse ambassade. 

Lees meer

Startup in residence V&J

Veiligheid en Justitie zoekt startups

21 september 2017

Vijf jonge innovatieve bedrijven maken kans op financiering van hun oplossing voor een maatschappelijk probleem. Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt namelijk ontwikkelbudget beschikbaar via het Startup in Residence programma, dat vandaag begint. 

Lees meer

echtscheidingen

Rechtspraak verwacht afschaffing hoger beroep echtscheidingen en alimentatie

20 september 2017

Het hoger beroep in zaken rondom echtscheidingen en alimentatie wordt afgeschaft. Daar gaat althans de Raad voor de Rechtspraak in zijn begrotingsvoorstel 2018 vanuit. Volgens de Rechtspraak neemt het aantal civiele rechtszaken bij de gerechtshoven daardoor de komende jaren af met 2 procent per jaar. Het Ministerie van Justitie zegt echter geen concrete plannen daartoe […]

Lees meer

klacht tuchtrechter

Demonisering van klager

20 september 2017

Het is verleidelijk: je krijgt een klacht van de wederpartij aan je broek, maar je weet nog wel wat onaangename dingetjes over klager zelf te melden. Als je die aan de de deken vertelt, weet hij wat voor vlees hij in de kuip heeft. Maar mag dat altijd?

Lees meer

Begroting V&J: zwaarder straffen en cybercrime aanpakken

19 september 2017

Verkeershufters en verdachten die terecht staan voor meerdere misdrijven moeten zwaarder gestraft kunnen worden. Dat stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie onder meer voor in de begroting voor 2018. Een overzicht van de belangrijkste plannen en maatregelen.

Lees meer

1 2 3 153